Hova Riddarvecka

Om arrangemanget & engagemanget...

 

 MGL1843 kopia

 

I juli blåses revelj av stadsvakten i Hova. Detta är inledningen till en fantastisk medeltidsvecka med Nordens största dagliga riddarkortege och tornerspel. Hovaborna går man ur huse, klär sig i medeltidskläder och inbjuder Er alla att delta i festen. Riddare med frustande hästar drabbar varje kväll samman i kampen om Svea Rikes krona. Gycklare och eldslukare förgyller kvällen med sina upptåg. BARNENS RIDDARLAND är ett eldorado för äventyrslystna ungar. Här kan man tumla runt i den stora riddarborgen, tillverka egna saker i pysseltältet, busa i lekparken eller fika. Riddare besöker varje dag Riddarlandet, till stor glädje för alla barn. Missa inte sagovandringen "I gycklarnas fotspår". Hela Riddarveckans tanke är att familjer ska vara här och ha riktigt roligt till en rimlig kostnad.


 

Riddarbyn

Strax intill är det ett myllrande liv. Hantverkare tillverkar och säljer här sina alster. Stadsvakten håller ordning på medeltidsfolket och någon stackare, kanske hamnar i stupstocken en stund. Här finns brinnande stubbar, doftande örter, magiska stenar och mycket annat medeltida att hänge sig åt. Här finns också hela utrustningar att inhandla, för Dig som vill byta skepnad för en dag eller vecka i det medeltida Hova.


 

Ladulås Lada

Blir du hungrig, serverar LADULÅS LADA, från klockan 12.00, kryddig kålsoppa à la Magdalena med bröd, öl och kaffe. Galne Galten grillas över kolgrillen och serveras med hemlig sallad och utsökt kryddade Alströmare. Låt dig väl smaka! Dagligen dyker våra medeltida underhållare in och förhöjer stämningen tillsammans med gästerna.


 

Sommarkvällen

I sena kvällen, när dimman sänker sig över dalarna, där medeltidskungarna red sin Eriksgata en gång, kanske vi går på konsert i kyrkan, eller bara njuter av dofterna i den varma sommarkvällen. En liten stund, sover Hovaborna, för att sedan fortsätta nästa dag;- och nästa dag. - Ja! - Hela veckan är det Riddarvecka i Hova


 

Bakgrund

Riddarveckan är en förening som startade 1990 tack vare att riddaren Per Nilsson flyttade till Hova. Alla trodde inte på idéen från början ”Men man är ju inte sämre än att man kan ändra sig”. Första Riddarveckan var betydligt mindre än dagens evenemang och har utvecklats mycket. Riddarbyn har ökat med ca 142 stånd, för byn fanns inte till att börja med. Barnens Riddarland, Ladan och på den vägen är det och nu 2013 kör vi för igen! Grundkonceptet är detsamma som sedan starten:

Bygdens föreningar satsar med ideella arbetstimmar från sina medlemmar och Riddarveckans överskott går tillbaka till föreningarna i proportion till antalet timmar medlemmarna gjort sk pottimmar.

Föreningen Hova Riddarvecka har en ledningsgrupp som utses vid årsmötet av medlemsföreningarna och samarbetar med Studiefrämjandet.

Swedish English French German Russian Spanish